5 Ocak 2015 Pazartesi

Sultan (Veli) 1.Abdülhamid


      Sultan Abdülhamid, 20 Mart 1725 tarihinde Topkapı Sarayı'nda doğdu. Çocukluğunda saray içinde çok iyi eğitim alan Abdülhamid, kitap okumayı çok severdi. Şehzadeliği zamanında dini ve tarihi okumadığı kitap kalmadı. Halk arasında dindar, nazik ve merhametli olarak nam saldı.

      21 Ocak 1774 tarihinde ağabeyi 3.Mustafa'nın ölümünden sonra 27. Osmanlı Padişahı olarak tahta çıktı. Tahta çıktığı zaman Osmanlı Devleti'nde duraklama devri yaşanıyordu. Bu durumu gören Abdülhamid askeri ve siyasi alanda birçok ıslahatlar yaptı. Ayrıca saltanatı süresince Sultan 1.Abdülhamid Külliyesi, İstanbul Beylerbeyi Cami gibi birçok eser yaptırdı.

Hamid-i Evvel Camii  (Beylerbeyi Camii)


      Yeniçeri Ocağı'ndaki disiplinsizlikleri gören Sultan 1.Abdülhamid, İstanbul Teknik Üniversitesi olarak bilinen Mühendishane-i Bahri-i Hümayün'e yeni bir vizyon kazandırarak Yeniçeri Ocağı'nı ıslah etti.

      Tahta geçtikten sonra 1768-74 Osmanlı-Rus savaşına, Küçük Kaynarca Antlaşması'nı imzalayarak savaşa son verdi. Bunun sonucunda Kırım bağımsız oldu ve Karadeniz bir Türk gölü olmaktan çıktı. 1782 yılında İstanbul yangınında itfaye çalışmalarına katılmasından dolayı halkın sevgi ve takdirini topladı. Sultan 1.Abdülhamid, bütün başarısızlıklara rağmen halk tarafından iyi niyeti, gayreti ve dindarlığından dolayı "Veli" ünvanını aldı.

      17 Aralık 1788'de Ruslar Özi Kalesi'ni kuşatarak 25.000 kişiyi öldürdüler. Bu haberin İstanbul'a Ulaşması üzerine, Sultan 1.Abdülhamid büyük bir üzüntüye kapıldı ve felç geçirdi. Bu olaydan 4 ay sonra da vefat etti. Arkasından önemli eserler bıraktı, bunlardan en önemlisi "Hücre Kasidesi" dir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder