14 Şubat 2015 Cumartesi

KIZKULESİ'nin Tarih Sahnesindeki Yeri



      2.500 yıllık tarihi geçmişe sahip olan Kızkulesi, İstanbul'un en önemli simgeleri arasında yer almaktadır. Kızulesi ile ilgili Battal Gazi ve Afrodit gibi tarihte yer alan efsaneler ile ilişkilendirilmiştir. Bu yüzden Kızkulesi önemini ve gizemini günümüze kadar aksettirmiştir. Ayrıca Marmara ve Karadeniz'in birleştiği bir noktada bulunması, Hz. Hızır ile Hz. Musa'nın buluştuğu mekan olma ihtimallerini akıllara getirmektedir.

      Ayrıca buranın insanlarının ekseriyesinin bildiği artık klasikleşmiş bir hikayesi vardır. Zamanın İstanbul'unda yaşayan kralı, bir yılan görür. Yılan krala kızının 18 yaşına geldiğinde bir yılan tarafından sokularak öldürüleceğini söyler. Kral bu söylenenlerden etkilenir ve çareyi denizin ortasında bulunan kuleyi onararak orada yaşamakta bulur. Ama bu kehanete engel olamaz ve kuleye getirilen üzüm sepetinin içinden çıkan yılan prensesi zehirleyerek öldürür. Prensese demirden bir tabut yaptırılır. Ayasofya'nın girişine defnettirilir. Tabiki bu bir efsanenin ötesine geçememiştir.

      Hz. Hızır ile Hz. Musa'nın buluşma mekanı iki denizin birleştiği yerde olduğu Kuran-ı Azimüşşan'ın Kehf suresinde anlatılmaktadır.  Ancak coğrafya olarak açık bir şekilde belirtilmemiştir. Hz.Musa'nın yaşadığı coğrafyayı hesaba katarak bu iki denizin birleştiği yer Kızıldeniz olarak ağır basmaktadır. Ancak İsrail Kohenleri (Yahudi Din Adamları) bu mekanın Kızkulesi'nin olduğu yer olarak söylemektedirler.  Ayrıca kohenlerin bu konudaki dayanak noktası buluşmadan sonra buluşmanın mührü olarak Kızkulesi yapıldığı söylenmektedir. Tabiki bunlar bir teorinin ötesine geçmemiştir. Yinede Kızkulesi bu iki konu üzerinden anlatıla gelmektedir.

   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder