18 Şubat 2015 Çarşamba

Selçuklu Askerinin Cihad Şuuru

BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ BAYRAĞI

      Bizans İmparatoru Romen Diyojen sayı bakımından fazla olan ordusuna çok güvenmekteydi; fakat bu ordunun askerleri, para karşılığında çevreden  toplanmış, aralarında ideal birliği olmayan, gününü gün etme sevdasında olan kişilerdi. Romen Diyojen ordusunun Türkler tarafından çembere alındığı bir anda hazineyi yerlere saçtırmıştı. Türk askerlerinin yerlerdeki altınları toplamaya başladığı bir anda onları gafil avlayacaktı; fakat altın ve mücevherlere Bizans askerleri saldırmıştı ve tabi ki avlananlar da onlar olmuştu.

      Alpaslan, askerlerinin savaşma konusundaki azmini artırmak için savaş öncesinde, "Burada Allah'tan başka bir Sultan yoktur; emir ve kader tamamıyla O'nun elindedir. Bu sebeple benimle birlikte savaşmakta veya savaşmamak üzere uzaklaşmakta serbestsiniz." dedi. Bunun üzerine askerler: "Asla emrinden ayrılmayacağız." dediler.

       Alpaslan, atına bindikten sonra ise şöyle bir vasiyette bulundu: "Ey askerlerim! Eğer şehit olursam bu beyaz elbise kefenim olsun. O zaman ruhum göklere çıkacaktır. Melikşah'ı yerime tahta çıkarın ve ona bağlı kalın. Zaferi kazanırsak önümüzde çok hayırlı günler olacaktır."

       Malazgirt Savaşı başlamadan önce Bizans ordusunda bulunan Hristiyanlaşmış Uz ve Peçenek askerleri Alpaslan'a, "Korkma, ordunun büyük bir kısmı seninle beraberdir." haberini göndermişler ve savaş esnasında  da Selçuklu tarafına geçmişlerdir.  Bizans ordusundaki Ermeniler ise Bizans'a karşı olan kinlerinden dolayı Malazgirt Savaşı'nda orduyu terk edip kaçmışlardır.

       Selçuklu ordusu kendisinden kat kat üstün olan Bizans ordusunu "sahte geri çekiliş" taktiği mağlup etmeyi başarmıştır. Bizans ordusunun çoğu bozguna uğratıldığı gibi İmparator Romen Diyojen de esir alınmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder