13 Mayıs 2015 Çarşamba

Endülüs Devleti'nin Kul hakkına Verdiği Önem

Kurtuba Camii

       Endülüs Emevi Halifesi 2.Hakem, adalet kaidelerine çok değer veren, halkın refahı için çalışan biriydi. Halife 2.Hakem, bahçesine bir köşk yaptırmak istiyordu. Ancak tarlasına bitişik mal sahibi malını satmak istemiyordu. Devlet memurları halifeden gizli olarak mal sahibi kadının elinden malını zorla alıp, köşkü oraya yaptılar. Kadın doğruca Kurtuba Kadısı Beşir'e giderek halifeyi şikayet etti.

       2.Hakem bir gün köşkünde otururken Kadı Beşir eşeği ile çıkageldi. Kadı eşeğinden inip boş olan torbasını toprakla doldurmaya başladı. Torba dolunca halifeye hitaben:

 - Bana biraz yardım et de, şu torbayı eşeğe yükleyelim.
       Bunun sonucunda bir şeyler olacağını sezen halife aşağı inerek kadıya yardım etti. Ancak torbayı eşeğe yüklemeyi başaramadılar. Bunun üzerine Kadı Beşir halifeye:

 - Ey halifem, bak bu torbadaki toprak, halkının birinin elinden zorla aldığın tarlanın ancak küçük bir parçasıdır. Sen bugün bu kadarcık toprağı kaldıramazsan, yarın ahirette o koca tarlayı nasıl kaldıracaksın.

      Halife meseleyi anladığında çok üzüldü ve kendisini affettirmek için köşkle beraber tarlayı kadına verdi.

      Endülüs Emevi Devleti devrinde göstermiş olduğu adalet ile Avrupa'ya kendi devrinde büyük dersler verdi. Bu sayede 7 asırdan fazla ayakta durdu. İspanya'da bugün büyük eserleri bulunmaktadır. Ne yazıktır ki İseviler, Endülüs'ün göstermiş olduğu ahlakı gösteremediler ve Endülüs yıkıldıktan sonra etrafı Müslüman ve Yahudi kanlarıyla boyadılar. Camileri yıktılar, kütüphaneleri yaktılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder