11 Ocak 2015 Pazar

Nobel Ödülünü Başlatan Adam, Alfred Nobel


                      "Dinamidin Mucidi"

      Alfred Nobel, 1833 yılında İsveç'in Stokholm Şehrinde doğdu. Alfred doğduğunda babası iflas etmişti. Bu yüzden Alfred'in ailesinin hayatı sefillikle geçti. Alfred Kalabalığa katılmayı sevmezdi. Tören, ziyafet ve yapmacık övgülerden nefret ederdi. Alçak gönüllü bir insandı. Sorgulayan bir kişiliği vardı. İnsanlar Alfred Nobel için "asık suratlı" ifadesinde bulunurlardı, ama asık suratının arkasında merhametli ve duygusal bir insanın olduğunu ifade ederlerdi.

     Babasının iflası sonucu önce Finlandiya'ya ardından Rusya'nın st. Petersburg şehrine taşınırlar. Babası Rusya'da işleri düzelttikten sonra Alfred'i kimya mühendisliği okuması için yurt dışına gönderir. Alfred eğitim görmek için sırasıyla İsveç, Fransa, Almanya ve ABD'de bulunur. Fransa'da bulunduğu süre zarfında T. J. Palouze'nin laboratuvarlarında çalışır. Burada nitrogliserini keşfeden A. Sobrero ile tanışır. Nitrogliserin üzerine çalışmalar yapar.

      Nitrogliserinle çalışmalarına Rusya'da ailesinin yanında devam eden Alfred ailesinin Stokholm'e göçmesi ile çalışmalarına burada devam eder. Çalışmalar yaparken patlama sonucunda laboratuvarı havaya uçurur. Yinede çalışmalarını aksatmadan devam ettiren Alfred 1863 yılında ilk fabrikasını açtı. 1864 yılının sonunda çalışmalarının karşılığını aldı ve dinamiti icat etti. 

      İngiliz Hükümeti ile sıkıntılar yaşamasından dolayı Fransa'dan ayrılıp İtalya'nın San Remo şehrine göçmek zorunda kaldı. 1896 yılında San Remo'da beyin kanaması sonucu vefat etti. Öldüğü zaman 350 patentin ve dünyanın dört bir yanında binlerce çalışanı olan şirketlerin sahibiydi.Arkasından da bir vasiyet bıraktı.  

                    Alfred Nobel'in Vasiyeti

       "Bütün sermayemin insanlığın hayrına kullanılmasını istiyorum. İşletmelerimizin her yıl getireceği gelir o yıl içinde insanlığa en çok yardımı dokunan kimselere verilecektir. Bu gelir beşe bölünecek. Bir payı fizik alanında en önemli buluşu yapana, bir payı en önemli kimyasal keşif yapana, bir payı tıp ya da fizyoloji alanında en önemli eseri verene ve bir payı de uluslar arası barış ve kardeşlik alanında orduları ortadan kaldırmak, sayılarını azaltmak; barış ve huzur adına konferanslar ve toplantılar düzenlemek için çalışan bir kişiye verilecektir."

       Nobel ödülleri 1901 yılında düzenlenmeye başlanmıştır. Nobel ödülünü kazananlar günümüzde bir milyon dolar yanında bir diploma ve altın madalya alıyorlar. Nobel ödülleri her sene ölüm tarihi olan 10 Aralık'ta verilmektedir. Ülkemizde Nobel ödülü kazanan tek kişi Orhan Pamuk, 2006 yılında bu ödülü almaya hak kazanmıştır. Bu ödülü günümüze kadar çok büyük kişiler almaya hak kazanmışlardır. Madam Curie, Albert Einstein...

      

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder