1 Mart 2015 Pazar

Nobel Ödülü Alan Osmanlı Vatandaşları




      Nobel ödülleri Alfred Nobel'in vasiyeti üzerine 1901 yılında düzenlenmeye başlandı. Nobel ödülleri her yıl kimya, fizik, tıp, edebiyat ve barış ödülü olarak beş dalda ödül verilmektedir. 1922 yılında yıkılan Osmanlı Devleti, Nobel ödüllerini sadece 21 yıl görebilmiştir. Ama yetiştirdiği vatandaşlar, Osmanlı yıkıldıktan yıllarca yıl sonra bile dünyanın en büyük ödüllerinden biri olan Nobel ödülünü almayı hak etmişlerdir.

İVO ANDRİÇ

      1892 yılında Bosna'da doğan İvo Andriç, "Drina Köprüsü" adında yayınladığı romanıyla 1961 yılında Nobel edebiyat ödülünü kazandı. İvo Andriç, romanını Sokullu Mehmet Paşa'nın Vişegrad kasabasında yaptırdığı köprü ve çevresinde oluşan olaylar üzerine kurgulayarak oluşturmuştur.

YORGO SEFARİS

       1900 yılında İzmir'de doğan Yorgo Sefaris, 1963 yılında Nobel edebiyat ödülünü kazanmaya hak kazanmıştır.  Çocukluğunda şiir yazmaya başlayan Sefaris, 14 yaşında ailesi ile birlikte Atina'ya göç etmek zorunda kalmıştır. İzmir'den göç ettikten sonra İzmir'e özlemi hiç dinmeyen Sefaris, şiirlerinin büyük bölümünde İzmir'e duyduğu özlemi dile getirmiştir. "Sarnıç", "Ardıç Kuşu", "Seyir Defteri" önemli eserlerinden birkaç tanesidir.

ELİAS CANETTİ
      1905 yılında Bulgaristan'ın Rusçuk şehrinde doğan Elias Canetti, 1981 yılında Nobel ödülünü kazanmaya hak kazanmıştır.  Çocukluğunu Rusçuk'da geçiren Elias, anılarında "Kendimi daima Türkiye'den gelmiş gibi hissetmişimdir." itirafında bulunmuştur. Romanlarını daima Rusçuk'ta yaşadığı olaylardan etkilenerek yazdığını anılarında dile getirmiştir.

   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder