1 Eylül 2016 Perşembe

Dünya Hakimi Sultan Süleyman'ın Vasiyeti



      Büyük Osmanlı Devleti'nin 10. hükümdarı Sultan Süleyman Han, kanunlara karşı göstermiş olduğu karakter itibariyle halk tarafından "Kanuni" lakabıyla şereflendirilmiştir. 46 yıllık saltanat hayatında 13 sefer yapan sultan, Osmanlı Devletine en önemli devrini yaşatmıştır. Büyük hükümdar artık hayatının son demlerini yaşadığının farkında olarak yerine getirilmesini istediği bir vasiyet bırakmıştır.

      Kudretli sultan, içinde ne olduğunu kendisinden başka kimsenin bilmediği küçük el yapımı, kilitli sandığı ölümü halinde kendisi ile birlikte yanına gömülmesini vasiyeti olarak aile efradına bildirdi.  Hayatı at sırtında geçen Sultan Süleyman'ın vefatı Zigetvar Kuşatması sırasında gerçekleşti. Yaklaşık 48 gün saklandıktan sonra İstanbul'a getirilip defin işlemleri yapıldı. Defin işlemleri yapılırken Cihan Sultanı'nın vasiyeti hatırlandı. Bir müddet sonra emanet ortaya çıkarılıp tören alanına getirildi.

      Büyük hükümdarın cenaze töreninnde şeyhülislamdan sadrazamına kadar devlet ricali bulunmaktaydı. Osmanlı Devleti'nin şeyhülislamı Ebussuud Efendi'ye Kanuni'nin bir vasiyetinin bulunduğu ve vasiyetin ne olduğu anlatıldı. Bu vasiyeti duyan Ebussuud Efendi; "Zinhar böyle bir vasiyeti yerine getirmeyesiniz, din-i mübine uymaz." diyerek karşı çıktı. Ebussuud Efendi zamanın en büyük alimi olarak kabul edildiğinden, görüşü devlet ricali tarafından olumlu karşılanarak sultanın vasiyetinin yerine getirilmemesi kararlaştırıldı.

      Bu sırada sandığın içinde ne olduğu törende bulunanların aklında büyük bir soru işareti bıraktı. Acaba sadığın içinde ne bulunmaktaydı? Sultanın vasiyet bırakacak kadar önemli ne vardı bu sandığın içinde? Bu vasiyet yerine getirilmediğine göre sandık açılmalı fikri konuşulmaya başlandı. Öyle de yapılarak sandık açıldı. Birde ne görülsün sandığın içinde; Kanuni'nin yapacağı işlerin, alacağı kararların tamamının şeyhülislamdan alınan fetvaları bulunmaktaydı.

       Kendi fetvaları olduğunu gören Ebusuud Efendi, "Hey büyük sultan, sen Allah katında kendini temize çıkardın, mesuliyeti bize yıktın, biz nasıl bunun altından kalkacağız bakalım?" diyerek hüzünlendi.
   

     

1 yorum: