26 Ağustos 2016 Cuma

Osmanlı'nın Gölgede Kalmış Padişahı; 1.Mahmud

Sultan 1.Mahmud

      Her zaman yiğitliği ve anlayışı dünya tarihçileri ve Osmanlı tarihçileri tarafından her zaman büyük övgüler görmüştür. Ayrıca hat sanatında da büyük eserler vermiştir. Günümüzde malesef ki ismi tarih kitaplarının köşelerine sıkıştırılmıştır. 24 yıl saltanat süren Sultan Mahmud Han, 1754 yılında vefat etmiştir.

1.Mahmud'un Şahsiyetini Anlamak İçin Küçük Bir Kıssa

       Avusturya İmparatoru 6.Charles öldüğünde, tahtın tek varisi olarak kızı Therese'ye kalmıştı. Bunu fırsat bilen Avrupa'lı devletler Avusturya İmparatorluğu'nun başına üşüşerek, adeta leş kargaları gibi Avusturya'yı parçalamaya başladılar.

       Bu arada Osmanlı Sultanı 1.Mahmud'un sessiz kalması karşısında meraklanan Avrupalı devletlerin kralları; "Avusturya'dan neden payınızı almıyorsunuz." diyerek bu tutum karşısında şaşkınlıklarını ifade ediyorlardı.

       Sultan 1.Mahmud'un cevabı Osmanlı'nın şanına yakışan şekildeydi. "Düşene vurmak yiğitlik değildir. Biz bir şey istersek kılıcımızın hakkıyla alırız. Fırsatçılık etmeyiz. Tavsiye ederiz, siz de bu sevdadan vazgeçiniz ve Avusturya'yı kaderiyle baş başa bırakınız."

2 yorum:

  1. Cok tesekkurler cok faydali olmus yaziniz...
    Ayrica katilmak isterseni etkinligimize beklerizhttp://berikaningunlugu.blogspot.com.tr/2015/04/kisisel-blog-yazarlar-blog-kesif.html?m=1

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginiz için teşekkürler. Etkinliğinize katılıyorum.

      Sil