1 Şubat 2016 Pazartesi

Fransa'da Yapılan İlginç İcat "Türk Kafası"

Sultan Abdülaziz ve 3.Napolyon

        Sultan Abdülaziz Avrupalı devletler ile bağını güçlendirmek için Kral 3.Napolyon'un daveti üzerine 1867 yılında Avrupa'ya seyahat etmeye karar verir.  Hazırlığa başlanıp gidilecek ülkeler hakkında planlar yapıp ve yola çıkacakları vapurun hazırlanmasını emrini verir.  Padişahın bindiği vapur Malta, Napoli derken yolculuğun 9. günü Tolun Limanı'nda  Fransız Donanması tarafından askeri tören ile karşılanır.  Kral 3.Napolyon Elize Sarayı önünde Sultan Abdülaziz'e halkın katılımı ile büyük bir tören düzenler. Fransız halkı Sultan Abdülaziz'e büyük ilgi gösterir. Fransa'nın başka şehirlerinde yaşayan insanlar Sultan'ı görmek için Paris'e akın ederler.

   Türk Kafası
   
      İmparator 3.Napolyon 1 gün sonra Sultan Abdülaziz'i Paris'in turistik mekanların gezdirmeye karar verir. Büyük bir kafile, önlerinde Sultan Abdülaziz ve 3.Napolyon ile Paris sokakarını dolaşırken Sultan'ın gözüne dükkanların kenarında duran günümüzde güç itici veya vuruş ölçer denen cihaz gözüne takılır.

      Sultan 3.Napolyon'a dönerek cihazı gösterir "bu nedir?" diye sorar. Kral ilk önce sessiz kalır ama Sultan sorusunda ısrar edince dönüp "ismi Türk kafasıdır" cevabını verir.
     Sultan Kralın cevabı karşısında tebessüm ederek cihazın ne işe yaradığını sorar. Sultan Abdülaziz yanındaki Fransız tercumana döner ve "Türk kafası" denen cihazın nasıl çalıştığını sorar. Tercuman oradaki bir askerden göstermesini ister. Asker bir yumruk vurarak Sultan Abdülaziz'e ibredeki değeri gösterir
     Sultan Abdülaziz cihazın nasıl çalıştığını gördükten sonra yanına Keçecizade Fuad Paşa'yı çağırır ve denemesini ister. Fuad Paşa gerilerek öyle bir yumruk vurur ki ibre hızlı bir şekilde dönerek en üst seviyeye çıkar ve hızını alamayarak camı kırarak dışarı çıkar.  Bunu gören cihazın sahibi şaşkınlığını gizleyemez ve böyle bir şeyin ilk defa olduğunu söyler.
     Bunu gören Sultan Abdülaziz, Kral 3.Napolyon'a döner ve gülerek "Bu Türk kafası olamaz, olsa olsa ecnebi kafası olur." diye cevap verir.
       
   

2 yorum:

  1. Cok guzel bir paylasım olmus hocam emeginize saglık blogunuzu takibime aldım iyi calısmalar :) eminmetin.com.tr

    YanıtlaSil