30 Ocak 2015 Cuma

Filmin Yanlış Anlattığı Zalim Kazıklı Voyvoda ile Fatih'in İlişkisi

3. Vlad
      3. Vlad Tepeş 1431-1476 yılları arasında yaşamış  Eflak Beyliği'nin voyvodasıdır. 3. Vlad düşmanlarını, özellikle Osmanlı askerlerini kazIğa oturtarak tarihe geçmiştir. 3. Vlad'ın babasının savaşta Osmanlı Devleti'ne yenilmesi üzerine Vlad Osmanlı'ya rehin olarak verimiştir. Bundan dolayı Vlad'ın çocukluğu ve gençliği Osmanlı Devleti'nde geçmiştir. Fatih, 3. Vlad'ı 1456 yılında Eflak Voyvodası olarak atadı. İlk zamanlar vergilerini aksatmayan Vlad, 1459 yılından itibaren ergi vermeyi reddetti ve halka zulümler etti. Bu yüzden şeytan manasına gelen "Dracul " lakabı takıldı. Bu olaylardan haberdar olan Fatih, Eflak Beyliği'ne elçiler gönderdi.

      Eflak Voyvodası 3.Vlad Drakula, Fatih'in elçi heyetlerinin ellerini ve ayaklarını kestirmiş ve sonra onları bu halleriyle kazıklara oturtmuştu. Fatih'in gönderdiği elçilik heyetinden haber alınamaması üzerine tekrar elçiler göndermiş ancak ikinci kez giden elçiler de voyvoda tarafından acımasızca kazıklara atılmıştı.

      Osmanlıya karşı öfkeyle  dolu olan ve ona güç yetiremeyeceğini bilen Eflak Voyvodası, savunmasız elçilere saldırma tenezzülünde bulunmuştu. Daha sonra Bulgaristan bölgesine inen Drakula 20 bin civarındaki masum insanı esir alıp hepsini kazıklara oturtarak öldürmüştü. Vlad'ın Zulmüne iyice sinirlenen Fatih, zulümlerin hesabını sormak için Eflak üzerine sefere çıkmaya karar verdi.

       1462 yılında sefere çıkan Fatih, Vlad'ı savaşta yenerek Eflak Beyliğini tekrar kendine bağladı. vlad bu şavaştan sonra Macaristan' bağlı Erdel Beyliği'ne kaçarak Macar İmparator'ndan yardım istedi. Macaristan Kralı yardım talebini reddetti ve Vlad'ı tutuklatarak Budin'e getirtti. Budin'de 12 yıl kadar sürgün hayatı yaşayan Vlad,'ın sürgün dönemi sona erdi. 1476 yılında kuzeni Stefan ile birlikte Eflak'a geri döndü ve voyvoda ilan edildi. Aynı yıl 300 askeriyle birlikte Osmanlı birliklerine karşı yenildi. Bu savaştan sonra esir alınarak öldürülen 3. Vlad, başı kesilerek Fatih Sultan Mehmet'e gönderildi. Vlad'ın vampir olduğuna dair rivayet Romanya, Rusya ve Bulgaristan'a yayıldı. Bu inanç dışı rivayetten sonra Romen halkı Kazıklı Voyvoda'yı bir kahraman olarak görmeye başladı.

3.Vlad'ın Şatosu: Bran Kalesi


'
Fatih Sultan Mehmet'i zalim olarak gösteren ve 3. Vlad'ı kahramanlaştıran,  hiç bir tarih değeri taşımayan , amacı sadece İslamı karalamak üzerine kurulmuş olan bir film (Drakula: Başlangıç)

2 yorum:

  1. filmi izledim gerçek hikayeyi de biliyorum yazınızı da okudum. film görsel açıdan iyidi fakat tarihi kurgusu taraflı basit ve intikamcı duygularla kurgulanmıştı.üstelik tarih çarpıtılmış at izi it izine karışmış. başarılar

    YanıtlaSil