3 Mayıs 2015 Pazar

Amerika'nın Vergi Ödediği Tek Devlet



      18.yy'ın sonlarına doğru bağımsızlığını ilan edip ticaret yapmaya başlayan Amerika, Akdeniz'den ticaret gemilerini geçirerek Asya ve Afrika'da ticaret yapmaya başladı. Fakat Akdeniz ticaretini Osmanlı Devleti'nin filoları oluşturmaktaydı. Akdeniz'in hakimiyeti kayıtsız şartsız Osmanlı'daydı. Akdeniz'de ticarete başlayan Amerikan filosu sürekli korsanların tacizine uğruyordu.

      Bu sebepten ötürü yeni kurulan Amerika'nın harp gemileri ticaret filolarını korumaktan acizdi. Osmanlı'nın Akdeniz'i kontrolüne verdiği Cezayir Valisi ile anlaşmak durumundaydı. Durumun ciddiyetinde olan Amerika, Cezayir Valisi'ne anlaşmak için elçiler gönderdi. Yapılan müzarekeler sonucunda 5 Eylül 1795 yılında anlaşmaya varıldı.

      Anlaşma metni Türkçe olarak hazırlandı. Bu anlaşma Amerika tarihine kendi dilinde olmayan tek anlaşma olarak geçti. Anlaşmaya göre Amerika her yıl Osmanlı Devleti'ne 642.000 altın dolar ve 12.000 Osmanlı altını vergi ödemeyi kabul etmiştir. Anlaşma 35 yıl geçerli kalmıştır.  Anlaşmayı imzalayan Cezayir Valisi Hasan Paşa ve Amerika Başkanı George Washington'dur.

Amerika ile imzalanan anlaşma


      Nereden nereye... Durumu en iyi istiklal şairimiz Mehmet Akif özetliyor.

Donanma, ordu yürürken muzafferen ileri,
Üzengi öpmeye hasretti Garb'ın elçileri!
O ihtişâmı elinden niçin bıraktın da,
Bugün yatıp duruyorsun ayaklar altında?
Belânı istedin, Allah da verdi... Doğrusu bu. 

2 yorum:

  1. Boşuna Devlet-i Âliye denmemiş...Hey gidi koca Osmanlı seni unutturmaya calisanlar utansin.

    YanıtlaSil
  2. Ben butür tarihimizle alakalı yazılar okuyunca, aşırı derecede hazımsızlık hissediyorum. O ihtişamlı imparatorluğun yıkılması, çok zoruma gidiyor.

    YanıtlaSil